O poveste grafică la Ora 12

Alexandra Gold – Ora 12
Self Publishing, 2017 (facebook.com/12oclockcomic)
Preț: 35 lei (cu autograf și dedicație)

Ora 12 este o povestire grafică, realizată de Alaxandra Gold (grafică, scenariu, text) și publicată în regim self publishing.

Alexandra Gold (pseudonim literar) locuiește în Brașov, unde lucrează ca ilustrator freelancer. A absolvit Liceul de Arte din Brașov, Facultatea de Arte Decorative şi Design din Bucureşti și masterul în grafic design la UNARTE București. Este membră a Clubului de SF & Fantasy Antares Brașov. A debutat în 2014 cu banda desenată Suflu, în revista Comics (apărută ulterior și în revista online Gazeta SF). Ora 12 reprezintă debutul în volum al Alexandrei Gold, debut ce a avut loc la festivalul AntareSFest organizat de clubul Antares la Brașov, în 2017.

Povestea acoperă cu succes două zone de civilizație (cultură), cea a Angliei victoriene și cea a Transilvaniei exotice, motivele fiind clasice și transparente: casa bântuită, miezul nopții cu semnificațiile lui magice, ținutul exotic, respectiv fata frumoasă, cavalerii gata de sacrificiu, savantul nebun, unchiul/gazda bună la suflet și altele. Dacă temele sunt larg răspândite în cultura europeană, de la Caucaz la Oceanul Atlantic, modul lor de îmbinare, prin elemente grafice și poveste, diferențiează această lucrare, dându-i originalitate și prospețime. Singurul lucru care ar putea fi îmbunătățit este legat de dialoguri. Poate că pe partea asta o colaborare cu unul dintre autorii Antares ar fi fost benefică poveștii.

Pe scurt: patru tineri londonezi (Will, Ian, Matt și Ray), dintre care putem bănui că unul este român (Ray, poate un transparent indiciu de om bun) se decid să-și petreacă o parte din vacanță în Transilvania, localitatea Weinwald (aproximativ Pădurea Vinului, în germană), în casa lui George, unchiul lui Ray. Aici vor avea o primă surpriză când constată că modesta casă este, de fapt, un conac elegant în stil bavarez (cu grinzi de lemn aparente). Pentru ca atmosfera să fie cât mai apăsătoare, vremea devine brusc închisă, plouă torențial, iar unchiul îi roagă să-l ajute la eliberarea podului de vechituri, loc în care îi va prinde Ora 12, moment prielnic de a aluneca din relitatea imediată în fantastic și poveste.

Realizat în două părți, 54 de planșe color și trei planșe bonus, povestirea grafică a Alexandrei Gold se citește pe nerăsuflate. Culorile vii, figurile expresive ale personajelor, atenția deosebită acordată detaliilor sunt tot atâtea motive de a recomanda cu căldură acest volum de debut, atât pentru pasionații de benzi desenate, simpli cititori, cât și bibliofililor.

Daniel Timariu


Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT.

A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Ficțiuni.ro, Nautilus, Revista de Suspans și Iocan.

Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016), Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman, primul din seria Tenebre, Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – roman.

Un gând despre „O poveste grafică la Ora 12

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: