Fața întunecată a Lunii

Anthony O’Neill – Fața întunecată a Lunii
Titlu original: The Dark Side, 2016
Editura RAO, 2017
Traducere din limba engleză de Bogdan Nicolae Marchidanu
Preț: 28 lei

Anthony O’Neill este un scriitor de origine australiană (născut în 1960 în Melbourne), care a debutat în 2001 cu romanul Scheherazade și s-a făcut remarcat în 2003 cu romanul mystery & thriller The Lamplighter.

Fața întunecată a Lunii este un roman science-fiction, cu puternice accente noir, din genul american-noir, practicat de Raymond Chandler. Povestea are câteva personaje principale, dintre care două sunt mai bine reliefate. Primul este obligatoriul detectiv, al doilea este un android. În jurul lor, Anthony O’Neill țese cu migală complicate comploturi, totul petrecându-se la marginea societății omenești, într-un oraș aflat departe-departe, tocmai pe fața întunecată a Lunii, numit, foarte inspirat Purgatoriul.

Locotenentul Damien Justus (fac o paranteză, autorul se joacă mult cu numele proprii ale personajelor, Justus fiind de multe ori pronunțat de către cei din jurul lor ca Justice) se autoexilează pe Lună, pentru a-și proteja familia de răzbunarea unor mahări ai drogurilor deranjați de anchetele lui. Locul ales este un fel de la vest sălbatic, o așezare construită de miliardarul Fletcher Brass, o Mecca a celor fără de lege, a criminalilor, a violatorilor, tâlharilor, a psihopaților de toate felurile. Purgatoriul, așa cum se numește așezarea, a fost construită în interiorul unei gigantice antene, parte dintr-un proiect SETI și se află cumva în afara jurisdicției pământene.

Imediat ce ajunge, locotenentul este prins într-o complicată luptă de putere dintre patriarhul Purgatoriului și fiica acestuia, QT Brass. În paralel, androidul Leonardo Black scăpat de sub control, având ca personalitate exacerbatul ego al lui Fletcher Brass și ca legi morale „Codul lui Brass”, o suită de aforisme macabre, își începe și el mica sa odisee, presărată cu zeci de cadavre. Scopul declarat al androidului, care se numește pe sine Vrăjitorul, este de a ajunge rege în Oz. Referința este transparentă.

Romanul începe un pic greoi, cu o mulțime de pasaje explicative, necesare datorită locului special în care se desfășoară. Ulterior, odată lămurite problemele teoretice (cum arată oamenii după zeci de ani petrecuți în gravitație scăzută, tehnologiile din viitor, politica la nivel înalt și altele) narațiunea prinde sens și devine plăcută.

Partea de SF este destul de bine reprezentată, nefiind doar de décor, Anthony O’Neill lăsând să se înțeleagă din pagina de Mulțumiri că a studiat mult cărți și lucrări științifice pentru a fi cât mai veridic. Și trebuie să spun că m-a impresionat! Amintesc aici câteva elemente atractive: Purgatoriul este sub o cupolă în care există un microclimat tropical sau subtropical, în care când plouă picăturile sunt de mărimea unei piersici și cad atât de ușor, încât detectivul se poate strecura printre ele. Datorită microgravitației are loc o urmărire acrobatică la înălțime. Închipuiți-vă în locul maimuțelor din arborii junglei, cele care sar din creangă în creangă, oameni în toată firea. Tot datorită microgravitației salturile sunt lungi și spectaculoase. Bine descrise sunt și suprafața Lunii, zona de trecere dintre întuneric și lumină (joncțiunea zi-noapte), problemele ridicate de praful abraziv, organizarea socială, cu secte, cu închisorile speciale, cu problemele ridicate de distanțe și de lipsa aerului, sau de inconfortul psihic al oamenilor atunci când se află în Nocturnity și altele.

Romanul Fața întunecată a Lunii reușește să combine genul SF cu cel detectivist, robotica lui Asimov cu noirul lui Chandler, crime grosolane cu intrigi la cel mai înalt nivel, într-un singur volum, un thriller science-fiction foarte bun.

Daniel Timariu


Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT.

A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Ficțiuni.ro, Nautilus, Revista de Suspans și Iocan.

Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016), Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman, primul din seria Tenebre, Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – roman.

 

2 gânduri despre „Fața întunecată a Lunii

Adăugă-le pe ale tale

  1. Dap, subscriu la cele pomenite mai sus. Tocmai am citit romanul (ediția în engleză), și am început-o cu teamă, apoi am continuat cu neîncredere, trecînd apoi la interes și în final la entuziasm. Omul a lăsat și loc pentru un sequel, că așa se obișnuiește mai nou, asta e, nimeni nu se mai chinuie să creeze personaje doar pentru o singură carte după care s-o ia de la început la o nouă carte originală …

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: