Viața după gura de libertate

Lucian-Dragoș BogdanApărarea siciliană (seria Vagabond, volumul 2)
Tritonic, 2017, colecția Mystery & Thriller
ISBN: 978-606-749-237-8
Preț: 29 lei

Lucian Dragoș Bogdan este, fără doar și poate, unul dintre cei mai prolifici și disciplinați scriitori. Dacă sunteți fani ai autorului, clar aveți ce citi tot anul. Așa că va trebui să ne așteptăm la un volum din seria Vagabond pe an.

Pentru cei care nu știu, în primul roman al seriei, Vânătorii de capete,  Dinu – un bărbat în jur de 40 de ani, căsătorit, tată și angajat eficient – ajunge la momenul în care regretă visele de tinerețe abandonate. Stimulat de plafonarea profesională, uzura vieții de cuplu și multe frustrări acumulate, ia o decizie nebunească. Dispare din mediul lui obișnuit o vreme pentru a se amesteca cu vagabonzii fără adăpost din Alba Iulia, pentru a ajuta poliția să rezolve o serie de crime comise împotriva oamenilor străzii. Dacă la vremea aceea mi-am exprimat îndoiala asupra motivelor deciziei lui Dinu, am admirat fără rezerve un policier scris ca la carte, cu introspecții psihologice, conturări de tipologii umane diverse și interesante, acțiune complicată și surprinzătoare. Și, mai ales, o ilustrare literară grăitoare a orașului Alba Iulia.

Apărarea siciliană ne aduce în atenție un Dinu întors acasă, care încearcă să-și refacă relațiile cu copiii și soția. Și care încearcă să se readapteze la viața de familie și societate după luni bune de vagabondaj. Sigur, omul nu regretă întoarcerea la un trai civilizat, igienic, la contactul cu fiul și fiica sa, la micile bucurii ale vieții. Dar, în același timp, simte că perioada de libertate absolută pe care a trăit-o a creat în sufletul său schimbări pe care le poate ascunde o vreme, dar nu le poate ignora pe termen lung. O serie de morți violente agită lumea politică locală, iar Dinu nu ezită să sară în ajutorul prietenilor săi polițiști. Inițiativa lui este primită cu mult mai mult entuziasm de această dată, pe de o parte pentru că profilul public al victimelor pune presiune asupra anchetatorilor, iar pe de altă parte, polițiștii știu că Dinu nu se va lăsa cu una, cu două.

Lucian Dragoș Bogdan reușește o împletire ingenioasă a acțiunii polițiste cu străduințele personajului principal de a face față provocărilor vieții de familie post-libertate. Este foarte frumos ilustrată lupta interioară a bărbatului prins între dragostea de familie și chemarea spre liberatea absolută pe care a trăit-o. Un alt atu al cărții este faptul că autorul continuă creionarea unor cartiere și repere ale orașului, care nu sunt prinse pe harta turistică. Acțiunea este complexă și greu de anticipat. Avem de-a face cu mai mulți suspecți și poveștile lor complementare. Eroul nostru, Dinu, se dovedește a fi nu neapărat un bun anchetator, dar categoric un bun manager de resurse de investigare.

Pe ici, pe colo acțiunea s-a complicat un pic cam mult. Iar multitudinea de personaje care intervin în descâlcirea ițelor complică un pic firul acțiunii. Dar scriitorul intervine cu mici recapitulări care să repună evenimentele în context. Iar dacă mă întrebați pe mine, polițiștii sunt un pic cam depășiți de evenimente.

Pe de altă parte, romanul este prietenos și cu cei care nu au citit primul volum al seriei. Lucian Dragoș Bogdan oferă suficiente detalii din istoriile trecute ale eroului pentru  putea înțelege cursul prezent al evenimentelor. Cu toate astea, sfatul meu este să citiți și Vânătorii de capete.

Puse una peste alta, Apărarea siciliană este un whodunnit clasic, captivant și plăcut la citire. Și sper să nu îl dezamăgesc pe utor, a cărui mare pasiune este literatura SF, dar mă tem că se îndreaptă cu pași mari către un loc fruntaș în topul scriitorilor români de crime. Până una alta, eu așept cu interes viitoarele năzbâtii ale lui Dinu.

Anamaria Ionescu


 

Anamaria Ionescu (n. 3 septembrie 1976, Bucuresti) este licenţiata în drept şi redactor al postului Radio România Antena Satelor, al Societăţii Române de Radiodifuziune.

A debutat cu nuvela „Călătorie în familieˮ în rubrica Luxul lecturii, realizată de publicistul Dan Mucenic în cotidianul Atac (2008). A mai publicat în revistele Fereastra și  Vatra Veche.

În 2009 s-a numărat printre laureații concursului de literatură „Agatha Grigorescu Bacoviaˮ, cu nuvela „Confesiuneˮ. Este prezentă cu o povestire în volumul colectiv Poveşti pe două roţi (Tritonic, 2013).

Volume publicate: Camera obscură (NICO, 2009; Tritonic, 2015) și Pe cine nu laşi să moară… (Tritonc, 2013) – proză scurtă; Nume de cod: ARKON (Tritonic, 2014) şi Zodiac (Tritonic, 2016) – romane, ambele în seria Sergiu Manta.

Un gând despre „Viața după gura de libertate

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: