Când o moartă îți pune ordine în viață

Vera Brosgol – Fantoma Aniei
Editura Art, 2017, 224 pag.
Preț: 33 lei

CARTEA ÎN TREIZECI DE SECUNDE

Ania e o adolescentă americană nu foarte tipică – provine dintr-o familie de imigranți ruși nu prea înstăriți și încearcă din greu să se adapteze la viața de liceu (particular, deci plin de copii bogați). Asta înseamnă în primul rând să scape de accentul rusesc, de obiceiurile rusești și de mâncarea rusească plină de calorii, numai bună să-i rotunjească formele și așa generoase. Nefericită la maxim după încă o „tragedie” adolescentină, Ania fuge unde vede cu ochii… și cade într-un puț. În fundul căreia, așa cum e evident din titlul cărții și din desenele de pe coperte, descoperă o fantomă care îi va deveni cea mai bună prietenă. Dar poate că fantoma are propriile ei planuri…

ROMAN GRAFIC? CE-I ĂLA ROMAN GRAFIC?

E o denumire mai fandosită pentru o bandă desenată de lungă întindere, publicată în volum. Fantoma Aniei are peste două sute de pagini, dar se citește mult mai repede decât un roman obișnuit de aceeași mărime. Normal, pentru că nu mai suntem pe vremea când scenariștii de comics scriau… romane, iar desenatorii le ilustrau. Vera Brosgol e o autoare completă, care știe când să lase imaginea să vorbească și care își ține cuvintele în frâu. Așa că veți termina prima lectură în maximum două ore – dar sunt sigur că o să mai citiți cartea măcar o dată.

STAI AȘA. BENZILE DESENATE SUNT PENTRU COPII.

Nu tocmai. Doar pentru că bogăția de imagini face lectura mai ușoară, nu înseamnă că Fantoma Aniei e o carte pentru copii. E o poveste pentru adolescenți, care te ține în priză de la început și până la sfârșit, și care își transmite mesajul cu delicatețe și umor. E o poveste despre cum ceea ce te deosebește de ceilalți e, de fapt, bunul tău cel mai de preț, pentru că te face unic, dar și despre familie, despre școală, prietenie, maturizare (cu tot ceea ce include ea, inclusiv sex – da, cine-ar fi crezut că adolescenții din ziua de azi fac sex?). Temele „adulte” nu sunt expuse pe șleau, așa că dacă un elev de școală generală descoperă această carte, ar putea fi cel mult nedumerit de unul dintre momentele cheie ale cărții, fără să înțeleagă exact comportamentul și reacțiile adolescenților.

E CLAR CĂ ȚI-A PLĂCUT. DE CE?

Pentru că e o poveste limpede, îngrijit desenată și în care toate surprizele (și sunt destule!) sunt foarte minuțios pregătite. Are mult umor (e adevărat, mai mult negru), tratează probleme universale într-un mod proaspăt, chiar dacă lucrează cu personaje-clișeu, și îmbină excelent umorul și drama într-o poveste de groază cu momente care îți dau fiori adevărați. Nu e tocmai o capodoperă, cum declară Neil Gaiman pe prima copertă, dar e o carte bună, care izbutește ceea ce își propune – să te facă s-o termini de citit dintr-o răsuflare. Chiar dacă e o carte „cu mesaj”.

ALTE DETALII

  1. Dacă aveți nevoie de un imbold suplimentar înainte de a cheltui câțiva lei pe carte, iată aici o poveste completă scrisă și desenată de Vera Brosgol: „What, were you raised by wolves?” („Te-au crescut lupii sau ce?”) Scrisă, vorba vine, pentru că personajele nu vorbesc și nici nu aveți nevoie de cunoștințe de limba engleză ca să înțelegeți povestea.

https://www.verabee.com/wolf

  1. Editura Art are o colecție întreagă de romane grafice traduse în românește. Începeți cu Maus, o capodoperă vizuală, o transpunere a Holocaustului într-o lume în care evreii sunt șoareci și naziștii sunt pisici. Dacă subiectul nu vă inspiră, probabil că n-o să vă placă nici Persepolis, povestea unei fetițe care traversează, crescând, întreaga istorie recentă a Iranului. De fapt, dacă stau să mă gândesc, nu există nici o altă carte a lor care să fie la fel de ușor accesibilă precum Fantoma AnieiSosirea e minunat ilustrată, dar povestește viața unui imigrant sărac, Aici e o călătorie filozofică în timp, prin memoria obiectelor, Casa veselă e încă o autobiografie, de data asta în America profundă, unde un tată gay și o fiică lesbiană nu comunică mai deloc… Teme importante, tratate printr-un mediu considerat pe nedrept „infantil”.
  2. Și totuși, ce alte benzi desenate amuzante, simpatice, cu aventuri și bune pentru întreaga familie sunt disponibile în librăriile românești? Destule. Tintin, Asterix, Corto Maltese, Harap Alb Continuă, mini-albumele de la Editura Casa Radio, care combină banda desenată și teatrul radiofonic…

Eduard Pandele


Eduard Pandele (n. 1974) a absolvit ASE (Informatică Economică, 1997) și lucrează în industria de jocuri video.

A debutat în 1993, în Jurnalul SF; a mai publicat povestiri SF şi traduceri (Serge Brussolo) în CPSF Anticipaţia, JSFRevista de povestiriArgos, fanzinele Planetar şi Rătăcitorii. A scris un scenariu de scurt metraj (Fata de nisip, 1994), care a fost ecranizat de o echipă a TVR Iaşi.

A susţinut rubrica de gaming din ediţia pe hîrtie a revistei Lumi Virtuale (2004-2005) și a colaborat cu Cititor SF (comentarii despre apariţiile SF româneşti), Nautilus (reviste SF & bandă desenată) și Helion Online (gaming).

Debutul în volum s-a produs în 2005, cu scenariul poveştii omonime din albumul BD Poveste despre eu de Alexandru Ciubotariu (Hardcomics). În acelaşi an a publicat un text în antologia Atelier Kult (Millennium Press).

Este absolvent al Atelierului SF organizat de Revista de povestiri și Bookblog în 2014 și al Atelierului de scriere creativă organizat de Revista de Povestiri în primăvara lui 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: