Petru Berteanu – Efectul Mandela
Editura Tritonic, 2017, 176 pagini
Preț: 29 lei
Să începem cu întrebări și nu cu răspunsuri:
- S-a născut Petru Berteanu în București?
- Iubește el capitala?
- E pasionat de istorie?
- Ce este efectul Mandela?
- Ce e aia… Biblioteca de pe scări?
- Pot juca doi filologi rol de detectivi?
Ei bine, aceasta este o recenzie ciudată, patimașă, atipică, stranie și cum mai vreți dvs. De ce? (iar o întrebare!) Pentru că așa este și cartea lui Petru. (Îi pot zice așa, pe numele mic, pentru că i-am fost cumva și editor, deși pot recunoaște acum cu sinceritate și rușine că nu am citit manuscrisul lui, ci doar cartea gata tipărită!)
Și acum să încerc să răspund:
- Habar n-am.
- Cu siguranță da, pentru că descrie cu atâtea drăgălășeli și amărăciuni unele dintre ungherele bătrânului oraș, încât relația lui cu Bucureștiul este un fel de dragoste cu năbădăi. Ca și a mea, născut aici, pe asfalt, la doi pași de parcul Titan (acum Cuza) și la un pas jumate de fostul cinema Gloria. Pentru cine știe.
- Daaa, pentru că ne povestește o mulțime de… istorii. Librarul Ioanid (care a fost și parc) e doar una dintre ele.
„Dar aveam parcul. Era mereu la datorie, indiferent de anotimp, la nici două minute de mers pe jos. Ioanidul a fost curtea mea de joacă şi cu siguranţă tot asta cred acum despre el, în acelaşi colţ de minte în care ştiu pe dinafară care anume cowboy sau indian mi-a lipsit mereu din colecţia de figurine.ˮ
- Aflați spre sfârșit, dar numai dacă citiți toată cartea. Și mai puteți afla pe internet. Dar atenție: ăia ne minte!
- Biblioteca de pe scări e Biblioteca Națională de Lingvistică. Și ea nu există decât la Petru în carte. Sau poate că există și nu am găsit-o noi.
„Funcţionăm când sunt eu aici. Pentru că numai eu ştiu unde e aşezat un volum sau altul. Întrebi şi afli: între etajul unu şi doi, pe a doua sau a treia treaptă. E ca un cimitir cu cruci pe care nu scrie nimic şi un singur gropar are harta.” (Iura Apostol)
- Da, pot. La o vorbă sorbită din bere, la un mic și o friptură…
Am încercat să scriu despre cartea lui Petru Berteanu cam așa cum am simțit-o eu. Poate dvs vi se va părea că e altfel: doar trei povestiri polițiste legate prin câteva paragrafe lămuritoare.
Pentru mine a fost o plăcere.
„Casele şi locurile despre care vorbesc în cartea asta există cu adevărat, la fel ca istoria lor, aşa cum a ajuns ea până la mine din cărţi, din poveştile bunicii sau ale celor care au trecut prin lume împreună cu ea. Şi Efectul Mandela e o ipoteză reală, puteţi afla mult mai multe de pe Internet, Iura îşi aminteşte şi el ce poate. Biblioteca Naţională de lingvistică nu există. În ceea ce-i priveşte, detectivii pe care îi propun sunt ficţiune pură. În fond, nici nu cred că ar putea să reziste cu adevărat în lumea reală.”
Un sfat: citiți întâi primul roman al lui Petru, Cumsecade, proaspăt premiat la Festival du Premier Roman, Chambery, Franța. Nu de alta, dar Efectul Mandela nu seamănă deloc cu primul.
Concluzie: Cartea lui Petru este un joc de tabinet al autorului cu însăși capitala noastră. Nu știm exact cine câștigă. Nici n-are importanță, amândoi partenerii se distrează teribil.
Atenționare: Să nu vă așteptați la sânge pe pereți și urmăriri americănești. Veți citi o carte a întâmplărilor povestite și a poveștilor întâmplate…
Prea multe pilde și cuvinte mari. Lectură apăsată să aveți!
Bogdan Hrib
Bogdan Hrib (n. 1966, București) a absolvit Facultatea de Construcții Civile, dar nu a lucrat niciodată ca inginer. Fotograf și jurnalist, a publicat reportaje, interviuri și recenzii de carte în presa românească.
A fondat Editura Tritonic in 1993, a fost consilier editorial la Crime Scene și la Publicațiile Flacăra. A susținut prelegeri despre editarea de carte, relații publice și fotojurnalism la mai multe universități. A fost vicepresedinte al Romanian Crime Writers Club.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociației Profesioniștilor în Relații Publice și cadru didactic asociat la Facultatea de Management din SNSPA. De asemenea, este coordonator de proiect pentru Mystery & Thriller Festival.
A debutat cu un volum de rețete pentru salate, Salad Bar, semnat cu pseudonim.
Volume publicate: Filiera Grecească (Tritonic, 2006, 2007, Crime Scene, 2009, 2015; The Greek Connection, Mosaic Press, canada, 2015), Blestemul manuscrisului (împreună cu Razvan Dolea, Tritonic, 2008, 2012, 2016), Somalia, Mon Amour (împreună cu Sofia Matei, Tritonic, 2009, 2016), Ucideți generalul (Crime Scene, 2011; Kill the General, ProFusion Publishers, UK, 2011), Ultima fotografie (Cartea Româneasca, 2012; Tritonic, 2015), 3+1 (Tritonic, 2014), Terapie pentru crimă (împreună cu Kiki Vasilescu, 2014), Vînătoare de asfințituri pe strada 42 (Tritonic, 2015), Patimile doamnei ministru (Tritonic, 2016).
Lasă un răspuns