Millennium redivivus

David Lagercrantz – Prizonieră în pânza de păianjen. Millennium 4
(titlul original: Det som inte dödar oss)
Traducere din limba suedeză de Raluca Lungu
Editura Trei, colecția Fiction Connection, 2015, 536 pag.
Preț: 52, 98 lei

Vă mărturisesc că am purces cu o oarecare strângere de inimă la lectura celei de a patra cărți din seria Millenium, Prizonieră în pânza de păianjen, scrisă de această dată de David Lagercrantz. Apreciez seriile mystery & thriller în general, iar romanele lui Larsson le-am apreciat în mod deosebit. Tocmai de aceea ideea unei continuări scrise de altcineva mă făcea să ezit.

M-am bucurat însă să descopăr un autor coerent și atent cu detaliile. În mod evident, Lagercrantz și-a făcut bine temele în a prelua personajele și atmosfera  din primele trei romane ale seriei. Millenium 4 are și acțiune, și dramatism. Ca și Larsson, reușește să introducă cititorul nefamiliarizat cu fenomenul inteligenței artificiale în universul criminalității informatice fără să-l facă să se simtă cumva restanțier. Un alt aspect pozitiv este ușoara îndulcire a atitudinii de punkeriță rebelă a eroinei. Lisabeth este în continuare un personaj dark, dar s-a maturizat, iar acțiunile ei, oricât de nebune ar părea, au cauze ferm determinate. Mikael se apropie încet de momentul în care viața de etern cuceritor nu i se mai potrivește, iar nemulțumirile care ies ușor la suprafață îl fac parcă mai uman și mai credibil. Lucrul nu ar trebui să ne surpridă. David Lagercrantz este mai mult decât un Larsson 2. Înainte de cel de-al patrulea volum al seriei, omul a scris o carte inspirată din viața criptanalistului Alan Turing și a colaborat cu celebrul jucător de fotbal Zlatan Ibrahimovici la autobiografia acestuia Eu sunt Zlatan.

N-am să insist asupra cărții, personal nu sunt un fan al spoilerelor. După părerea mea, fanii seriei Millenium nu vor fi dezamăgiți de acest al patrulea volum. Iar cei care vor alege să se familiarizeze cu Lisbeth și Mikael citind Prizonieră în pânza de păianjen vor găsi suficiente informații care să îi ajute să înțeleagă de ce s-a ajuns în acel punct.

Dincolo de această reușită însă îmi mențin dubiile în privința continuării unei serii de succes de către un alt autor decât cel care a creat-o. Pot să înțeleg argumenele de ordin financiar și bonusul de notorietate care l-au determinat pe Lagercrantz să purceadă la acest demers. Dar, iertată fie-mi comparația, dacă iei mâncare gata făcută și adaugi tu o salată genială făcută de tine, rezultatul va fi probabil delicios și apreciat, dar nu vei fi master chef.

Acestea fiind zise, bârfa satului zice că anul ăsta apare o nouă carte din seria Millenium. Tot de Lagercrantz. Și cred că am s-o citesc, în pofida dubiilor. Pănă la urmă, în viață nu putem să mâncăm doar la restaurante à la carte

Anamaria Ionescu


Anamaria Ionescu (n. 3 septembrie 1976, Bucuresti) este licenţiata în drept şi redactor al postului Radio România Antena Satelor, al Societăţii Române de Radiodifuziune.
A debutat cu nuvela „Călătorie în familieˮ în rubrica Luxul lecturii, realizată de publicistul Dan Mucenic în cotidianul Atac (2008). A mai publicat în revistele Fereastra și Vatra Veche.
În 2009 s-a numărat printre laureații concursului de literatură „Agatha Grigorescu Bacoviaˮ, cu nuvela „Confesiuneˮ. Este prezentă cu o povestire în volumul colectiv Poveşti pe două roţi (Tritonic, 2013).
Volume publicate: Camera obscură (NICO, 2009; Tritonic, 2015) și Pe cine nu laşi să moară… (Tritonc, 2013) – proză scurtă; Nume de cod: ARKON (Tritonic, 2014) şi Zodiac (Tritonic, 2016) – romane, ambele în seria Sergiu Manta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Site web propulsat de WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: